Alapvető szempontok a babakocsiválasztáshoz

A baba érkezésére készülve, a babakocsi olyan kiegészítő lesz, amit mindenképp be kell szerezned. A széles választék miatt azonban az ember, különösen, ha az első gyermekét várja, könnyen elveszhet a termékek rengetegében és könnyen abba a hibába eshet, hogy pusztán a külleme alapján választja ki a babakocsit.
Hogy te ne kövesd el ezt a hibát, összegyűjtöttük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni babakocsi vásárlása előtt. 

  1. Ha már újszülött korában is szeretnéd a babakocsiban hordozni gyermeked, a kocsi háttámlájának mindenképp teljesen vízszintesig dönthetőnek kell lennie. 

Multifunkciós babakocsik 

Napjainkban a legnépszerűbb babakocsik több részből állnak.
2in1 babakocsik: mózeskosárból és sportülésből
3in1 babakocsik: mózeskosárból, sportülésből és autóba is beköthető hordozóból

A 3-funkciós babakocsi hordozó részét nagyjából fél év alatt kinövik a gyerekek. Így akkor érdemes 3in1 babakocsit vásárolni, ha:

  1. Gyakran jártok autóval. Úgy tervezitek, hogy sokszor majd a babakocsis séta helyszínére is autóval fogtok kimenni.
  2. A közelben laknak a rokonok, akikhez majd esetleg hordozóban is át szeretnétek vinni a babát.
  3. Nem szeretnétek otthonra külön pihenőszéket, vagy hintát vásárolni.

Ha a fentiekben magatokra ismertél, akkor a 3in1 babakocsi hasznos lesz számotokra. Egyéb esetekben viszont jobb választás számotokra egy 2in1 babakocsi és mellé egy olyan autós gyerekülés, amelyben már újszülött kortól szállítható a baba. 

A 2in1 babakocsi vázára egy mózeskosár és egy sportrész csatlakoztatható. A mózeskosarat nagyjából a baba 6 hónapos koráig tudjátok használni. Ezt követően le tudjátok cserélni a mózest a kocsihoz járó sportrészre, amiben a gyermek már felülve tud majd utazni. 

A 2in1 és a 3in1 babakocsik mózese és sport része tetszőlegesen cserélgethető a kocsik vázán. Ha altatni szeretnéd a babád a kocsiban, otthomn a teraszon, vagy a kertben, egyszerűen csak felpattintod rá a mózest, ha pedig sétára indulnátok, néhány mozdulattal lecserélheted azt a sportülésre. Mindezt anélkül, hogy két különálló kocsit kellene vásárolnod. 

A 2in1 és 3in1 babakocsik hátránya azonban, hogy bár szétszerelhetők és összecsukhatók, mégis nehezek és a kocsiban is sok helyet foglalnak. 

1 funkciós babakocsik 


Dönthetsz úgy is, hogy a mózesre nem lesz szükséged, mert kisebb korában hordozni szeretnéd majd a babát. Ilyen esetben elegendő egy sport babakocsit beszerezned és/vagy a gyermek 1-1,5 éves korától a esernyőre csukható babakocsit. A sport és az esernyőre csukható babakocsi is jóval könnyebb, mint a többfunkciós kocsik és kevesebb helyet is foglalnak el. Az esernyőre csukható babakocsi főleg akkor lesz majd nagyon hasznos, mikor a gyermek már sétál. Ilyenkor az esernyőre csukható, könnyű kocsit akár gyalogosan, összecsukva is a kezedben viheted a sétára. Ha pedig a gyermek elfáradt, egy mozdulattal ki tudod nyitni és azzal folytathatjátok az utat. 

A babakocsi vásárlás előtt tehát érdemes végiggondolnod, hogy hogyan fognak telni a napjaitok, milyen gyakran és merre fogtok majd járni a babakocsival. Csak a kocsiban, vagy mózesben, esetleg magadra csatolható hordozóban is tervezed-e vinni majd a kicsit.