Kollagén szoptatás alatt – szabad, vagy sem?

kollagén kapszula

Szedhető-e kollagén kapszula szoptatás alatt? A válasz röviden: igen.

A kollagén mint táplálékkiegészítő terhesség és szoptatás alatti alkalmazására nincs orvosi ellenjavallat, sőt a fehérje számos pozitív tulajdonsága miatt az alkalmazása ezekben az időszakokban is ajánlott.


Miért lehet hasznos a kollagén szedése terhesség és szoptatás alatt?


A rettegett terhességi csíkok kialakulásáért alapvetően a szervezet alacsony kollagénszintje felelős. A kollagén biztosítja ugyanis a bőr feszességét, ha elégtelen mennyiségben van jelen a szervezetben, a bőr hirtelen tágulásával a kollagén- és elasztinrostok megszakadnak, megreped a bőr és létrejönnek az azután teljesen már soha el nem tüntethető terhességi csíkok.


Ráadásul a terhességi csíkok nem csak a hason jelenhetnek meg. A terhesség ideje alatt a combok és a mellek is sokat nőnek, így a bőr ott is könnyen megrepedhet.


A terhesség alatt a szervezet természetes kollagéntermelése nem csökken, viszont a baba elvonja a szervezettől a kollagént, így az anya testében mégis hiányállapot alakulhat ki, ezért a terhességi csíkok elkerülése érdekében, a bőr rugalmasságának biztosításáért terhesség alatt is érdemes kollagént szedni por, vagy kapszula formájában.

És mi a helyzet a szoptatással?


A baba érkezése után szedett kollagén segíthet a bőr rugalmasságának visszaállításában, a gyorsabb regenerálódásban, valamint a haj szépségének megőrzésében. A szoptatás során a tej előállítása is rengeteg energiát és vitamint von el a szervezettől, ezért ezek pótlására ugyanúgy szükség van a szoptatás alatt, ahogyan a terhesség alatt is volt. Amire azonban fontos ügyelni: mindig biztonságos forrásból szerezzük be az étrend-kiegészítőt, amely lehetőleg legyen minél természetesebb, felesleges adalékanyagoktól mentes.